Radionica o važnosti higijene u podcentru Bambi

Podcentar Bambi posjetile su patronažne sestre Zorica Kovač i Ivana Špionjak iz Doma zdravlja Osječko – baranjske županije s ciljem održavanja radionice o važnosti higijene.

Primarna svrha je bila edukacija djece o važnosti provođenja higijene ruku kao i higijene općenito te kako pravilno kihati i kašljati.

Djeca su slušala kako i gdje možemo zaprljati ruke, zašto ih peremo, kada ih peremo te što koristimo kod pranja ruku.

Djeca su uživala u eksperimentu s vodom, tekućim sapunom i paprom. U jednu smo posudu ulili vodu i u nju posuli papar (koji je predstavljao virusne bakterije), a u drugoj se posudi nalazio tekući sapun. Djeca su najprije umočila prst u vodu i papar te im je rečeno kada izvade prst da papar na prstu predstavlja bakterije koje se lijepe na našu kožu.

Nakon toga su stavili prst u posudu s tekućim sapunom i potom ponovno u posudu s vodom i paprom. Papar se udaljio od prsta te smo zaključili da loši virusi i bakterije bježe od nas kada peremo ruke sapunom.

Djeca su sudjelovala i u igri prenošenja šljokičastih bakterija, a koja se odvijala na način da je svakom djetetu posuta jedna ruka šljokicama. Djeca su namazanom rukom primila prijatelja za čistu ruku te su na taj način uvidjeli kako se brzo prenose bakterije i ostale prljavštine.

Kroz igru i zabavu djeci se ukazalo na važnost pranja ruku jer se prljavština vrlo lako prenosi s prljavih na čiste ruke.

Skip to content