“Sadnja biljnih vrsta” – djeca starije jasličke skupine podcentra Kosjenka

Djeca starije jasličke skupine „Leptirići“ podcentra Kosjenka obilježila su zajedno sa svojim odgojiteljicama iščekivanje proljeća. U skupini smo uz pomoć roditelja prikupili različito sjemenje, cvijeće, vrtni alat, zemlju, ukrasne tegle i sl. Djeca su posadila razne biljne vrste poput graha, graška, rajčice, salate i drugih. Nakon što biljke malo izrastu presadit ćemo ih u eko vrt u dvorištu našeg vrtića.

Aktivnostima sadnje biljaka nastojale smo kod djece razviti ljubav prema prirodi, ali i osjećaj odgovornosti i brige za bilje i očuvanje prirode. Osim toga na taj način usvajaju spoznaju o tome koliko je važna zdrava hrana i prirodan uzgoj. Učili smo ih koristiti se alatom koji su potrebni u povrtlarstvu, razvijajući ustrajnost i postupnost praćenja rasta. Te na taj način se razvija logičko zaključivanje što je biljkama potrebno za rast i razvoj?

Promatrajući i uočavajući nove promjene u rastu biljnih vrsta odlučili smo se likovno-kreativno izraziti. Prenijeti znanje na papir, raznim likovnim tehnikama pri tome uzimajući u obzir razvoj kreativnosti i mašte. Vodeći brigu o urednosti pri izvođenju i pravilnom korištenju pribora. Istim dječjim radovima smo ukrasili prostor dječjeg vrtića.

Manipulirali smo zemljom, glinamolom, stvarali smo zvukove prirode. Pretvorili se u prave male istraživače s povećalima kojima smo promatrali dijelove cvijeta. Te na taj način dali djeci priliku da uče kroz iskustvo i zabavu. Dijete se uči samostalnosti kroz osjećaj uspjeha, postignuća, zadovoljstva i ponosa. 

Skip to content