Scenska lutka u starijoj A skupini – Slušaj lutka govori

Igra sa scenskom lutkom u dječjem vrtiću Nevičica pokazala se kao odlično motivacijsko sredstvo, poticaj za bogaćenje, osvješćivanje djetetovog emocionalnog, socijalnog, kognitivnog i spoznajnog razvoja. Kroz igre sa lutkom djeca razvijaju toleranciju ,maštu, kreativnost,, samostalnost, interes ,pažnju, govor i divergentno mišljenje. Igra scenskom  lutkom pomaže djeci razlikovati maštu od stvarnosti, ali im omogućuje  da budu ono što žele- djeca u svijetu igre i mašte.

Tako su djeca iz starije A skupne Loptice iz PC Nevičica , zajedno sa svojim odgojiteljicama, iz situacijskog poticaja inicirala mini projekt izrade scenskih lutki ,igri i dramatizacijama.

Cilj projekta  je poticanje na izražavanje i stvaranje, manipulaciju i igru različitim lutkama

Obzirom na odličnu suradnju sa roditeljima naša SDB je postala mala scenska radionica. Djeca su kroz istraživanje  različitih materijala, kaširanjem, crtanjem ,oslikavanjem, osmišljavanjem i izradi plakata i ulaznica samostalno podijelila uloge i zadaće .Tako najprije nastaju ginjol lutke psa ,mačke ,zeca i kornjače koji postaju glavni junaci predstave Prijateljstvo. Djeca se interesom i dogovorom izmjenjuju   ulogama u predstavi, osmišljavaju radnju, glazbu, organiziraju pozornicu.

Kako prazna  kutija od bratovih pelena može postati  -malo kazalište-  za koje trebaju i male lutke pa od papirnatih rola i crteža  plastičnih loptica ,štapića za roštilj  i papirnatih salveta nastaju plošne lutke. Tako su nastale lutke mame, tate, prijatelja ali i princeza i superjunaka.  Tu vrijedne Loptice nisu stale, žele i oni u glumce .Traže se šeširi i torbice,i evo ih u novim ulogama- roditelja i vode mudre razgovore o poslovima i zadaćama odraslih.

Uglavnom puno veselja i zabave.

[foogallery id=”40343″]

Skip to content