STEM područje u podcentru Mak

Dana 22.3. stariju A skupinu podcentra Mak posjetile su mlade znanstvenice sa Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. U suradnji sa mamom iz skupine dogovoren je dolazak i organizacija aktivnosti iz dva područja: elektroenergetika i računarstvo.
Djeca su imala priliku sudjelovati u različitim aktivnostima iz navedenih područja:

  • Upoznavanje sa različitim oblicima energije kroz praktične primjere- toplinska, svjetlosna i električna energija te o tome kako dolazi do pretvorbe energije (na primjer kod pegle za kosu)
  • U području elektroenergetike su modelirali prijevozno sredstvo (avion) te pričali i slušali o tome kako motori funkcioniraju i što ih pokreće
  • Igrali su društvenu igru „Kamen, škare, dijamant“ sa mikrobitovima (malim računalima) kojoj je cilj upoznavanje sa osnovama računarstva
  • Na malom računalu su igrali igru memorije, gdje su trebali pamtiti redoslijed boja koje se pojavljuju i zatim ih reproducirati.

Kroz istraživanje, isprobavanje i igru djeca su došla do zanimljivih zaključaka te su imala priliku postaviti pitanja znanstvenicama koja dugo istražuju navedena područja. Stečena iskustva i znanja povezat ćemo sa našim programom za održivi razvoj i mogućnostima racionalnog korištenja energije u uvjetima vrtića.

S obzirom na interes djece, suradnja s FERIT-om će se nastaviti, a iduća planirana aktivnost je posjet fakultetu, gdje ćemo imati priliku vidjeti nove robote i model pametne kuće kroz korištenje obnovljivih izvora energije. Veselimo se nastavku istraživanja i učenja!

Skip to content