Svjetski dan djece

Svjetski dan djece obilježava se svake godine 20. studenoga jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta. Kao međunarodni dokument Ujedinjenih naroda, Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju jamčiti svakom djetetu. Konvenciju je do danas potpisalo 196 zemalja, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti. Time je svijet dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije.

Djeca vjerske skupine Božje ovčice, Dječjeg vrtića Osijek PC Josipovac povodom Svjetskog dana djece posjetili su konkatedralu sv. Petra i Pavla te prošetali Promenadom i glavnim gradskim trgom dr. Ante Starčevića. U konkatedrali zajednički su izmolili molitvu Oče naš i otpjevali pjesmu „Velik si“. Djeca su u tišini molili Isusa za sve svoje, a na kraju smo molitve uputili za svu djecu svijeta.

Cilj našeg posjeta konkatedrali je obilježiti s djecom, dan djece i dječjih prava. Cilj nam je također bio i širiti spoznaju djece da kroz molitvu mogu dijeliti ljubav. Indirektni cilj posjeta je bio odgoj za molitvu zahvale i slave, odgoj za vjeru, nadu i ljubav, poštivanje djece, zajedništvo, primanje sigurnosti, zaštite i snage od Boga.

Direktni cilj našeg posjeta katedrali je obilježiti s djecom, dan djece i dječjih prava. Cilj nam je također bio i širiti spoznaju djece da kroz molitvu mogu dijeliti ljubav. Indirektni cilj posjeta je bio odgoj za molitvu zahvale i slave, odgoj za vjeru, nadu i ljubav, poštivanje djece, zajedništvo, primanje sigurnosti, zaštite i snage od Boga

Razgovorom s djecom  o njihovom danu  uvidjeli smo da ih treba poticati na razmišljanje o djeci koja nam nisu blizu i možda nemaju dom u današnjem svijetu. Njihovi zaključci ( upoznati sa svojim pravima) bili su :

„Ako ja imam vodu za piti i druga djeca moraju imati vode.“

„Sva djeca moraju imati odjeću i gumene čizme kad pada kiša.„

„Ja se nadam da će Bog zaustaviti rat da djeca budu sretna.“

„Moje je pravo jesti što želim.„

[foogallery id=”40474″]

 

 

 

Skip to content