Uloga oca u odgoju djeteta

Objavljeno Posted in stručni tim

„Mnogi ljudi drže da sigurno znaju što je dobra majka, ali oni ni izdaleka nisu sigurni što je dobar otac.“, N. Acerman

Kad se priča o roditeljstvu većinom se misli o majčinstvu ostavljajući oca u drugom planu. Iz biološke osnove majčinstva proizlaze mnogi mitovi o odgoju djece prema kojima žene pružaju više nježnosti i brige te se instinktivno bolje snalaze u roditeljskoj ulozi pa stoga imaju i važniju ulogu u odgoju djeteta.

Ovakvo mišljenje je neopravdano. U svakom slučaju, danas očevi imaju puno već

zahtjeve pred sobom kojima moraju udovoljiti da bi se osjećali dobro u očinskoj ulozi.

Nekada su to isključivo bile zadaće majki no želja za jednakošću, zapošljavanje i karijere žene učinili su da se uloge redefiniraju u obiteljima. Otac više nije samo zaštitnik, onaj koji zarađuje i brine o obitelji nego je morao preuzeti dio obaveza za koje je bila zadužena majka.

Još jedna bitna dimenzija koju dijete treba od oca u ovom periodu od druge godine nadalje je iskustvo viđenja i priznanja sebe onakvog kako se osjeća u sebi. Preduvjet tome je da se dijete osjeća dovoljno sigurno uz oca da može izraziti pred njim svoju autentičnu ekspresiju. Tek kada otac zrcali djetetu da ga vidi i priznaje, dijete može upotpuniti i izgraditi pozitivnu unutarnju sliku o sebi.

Suvremeni stil života u današnjoj obitelji se uvelike promijenio no još uvijek podliježemo predrasudama o očevima.

Postavlja se pitanje: Kakvo je očinstvo danas?

Možemo reći da su promijene vrlo vidljive. Današnji očevi su u velikoj mjeri uključeni u odgoj svoje djece iako postoje i obitelji s tradicionalnom podijelom uloga unutar obitelji.

Razmišljanja o ulozi oca su ipak još površna te se postavlja pitanje jeli uloga oca danas slabija ili jača nego nekada?

Svjedoci smo da su današnji očevi prisutniji puno više, a tome svjedoče i brojni dokazi:

  • prisutnost u rađaonici,
  • kupanje djeteta, uspavljivanje,
  • čuvanje, rješavanje zadaća, kuhanje,
  • uzimanje porodiljnog dopusta i još brojne druge aktivnosti.

 

Djeci je nužna ravnoteža u odnosu na majčin autoritet tj. na njezin stil odgoja. Psihologinja A. Clark-Stewart je istraživanjem dokazala da su intelektualne vještine veće u djece čiji su očevi bili uključeni u igre s njima od najranijih dana.

Također, psihoanalitičar Lacan smatrao je da uloga oca izuzetno utječe na razvoj govora djeteta. To objašnjava da beba majku doživljava kao dio sebe, dio cjeline kojoj i sama pripada. Ta isprepletenost bebe i majke isključuje govor te komunikacija oba roditelja postaje pokretač postupnog i bržeg usvajanja govora.

Potaknuti ovakvim razmišljanjem često se postavlja pitanje kako biti roditelj kakvog dijete treba čak i kada dajete sve od sebe – ne možete uvijek pravilno postupiti, ali to je u redu. (Ani Šefček)

Autorica ističe da i dalje trebate raditi na sebi i svojim postupcima te ćete s vremenom uočiti razliku koju vaše roditeljstvo čini u djetetovom životu.

Biti roditelj najteži je posao na svijetu. Ne postoje priručnici koji bi roditeljima pomogao u odgovorima na pitanja, kako odgojiti i usmjeriti svoje dijete, kako poboljšati svoje roditeljske kompetencije? No samo preispitivanje znak je da idete u dobrom smjeru.

Stručnjakinja za roditeljstvo Caroline Maguiere savjetima pomaže roditeljima kako da budu uspješniji roditelji:

  1. prihvatite djetetove interese – pokazujete da vam je stalo do onoga što je njima važno
  2. slušajte dijete kada govori i ne sudite onome što vam kaže
  3. gledajte na djetetove probleme iz njegove perspektive
  4. suosjećajte s djetetom (empatija)
  5. važno: vaše dijete nema vašu mudrost, životno iskustvo mu je ograničeno i zato prihvaćanjem djetetovih ograničenja roditelj ste kakav je djetetu potreban. Jer, samo tada možemo pomoći djetetu da uči, raste i razvija se u zdravu i sretnu osobu.

 

Sva istraživanja su pokazala vrijednost i važnost uključivanja oca u odgoj djeteta, ali pojavilo se pitanje uključuju li se očevi u odgoj onda kada im to mame dopuštaju? Jesu li mame „brana” očevima do djeteta? Ponekad da, ponekad ne, kažu istraživanja. Neki očevi se više uključuju u rani odgoj ako mama radi, a neki više ako je mama doma – opet nije pronađen jednoznačan stav. Ono što se pokazalo važnim je da je otac u svoju ulogu ušao dobrovoljno – ne zato što mora, nego zato što želi.

Današnji se očevi uključuju aktivno u brigu i odgoj djece – iako i tu ima razlika.

Ono što se pojavljuje kao pozitivna posljedica ranog uključivanja očeva je veće bračno zadovoljstvo, veće zadovoljstvo majke, i najvažnije kvalitetniji i raznovrsniji razvojni utjecaji na dijete.

 

Poštovani roditelji,

 

Roditelji su odgovorni za odnos koji imaju s djetetom. Biti roditelj nije lako. Zahtjevno je i izazovno. Otvorite prostor da jedno drugom pokažete da vam je teško. Ne osuđujte se. Tolerirajte jedno drugo u podijeli odgovornosti. Unesite svoje specifičnosti ali istovremeno pomognite jedni drugome u povezivanju umjesto optuživanja.

Kada se očevi ostvare u toj ulozi obično svjedoče da su iznenađeni kako se dobro osjećaju tada, što potvrđuje da je to njihova prirodna uloga. Mame i bebe ne moramo ni pitati kako se osjećaju uz takvog tatu.

Paralelno od početka beba i tata razvijaju svoj poseban odnos koji može započeti još dok je beba u mami i biti kod nekih očeva iznimno prisan i blizak.

 

Dragi očevi, iskrojite si i sašijte kostim tate po mjeri i iskoristite priliku. Uživajte u vremenu provedenu s djecom dok vas još uvijek žele u svom društvu, jer to neće trajati zauvijek. Tek dajući sebe svom djetetu postati ćete cijeli. (J. Holcer)

Svim očevima preporučujemo ovu pjesmu:

Dohvati mi tata mjesec

 

Stručna suradnica, pedagoginja: Svjetlana Takač