Uloga oca u odgoju djeteta

„Mnogi ljudi drže da sigurno znaju što je dobra majka, ali oni ni izdaleka nisu sigurni što je dobar otac.“, N. Acerman

Kad se priča o roditeljstvu većinom se misli o majčinstvu ostavljajući oca u drugom planu. Iz biološke osnove majčinstva proizlaze mnogi mitovi o odgoju djece prema kojima žene pružaju više nježnosti i brige te se instinktivno bolje snalaze u roditeljskoj ulozi pa stoga imaju i važniju ulogu u odgoju djeteta.

Ovakvo mišljenje je neopravdano. U svakom slučaju, danas očevi imaju puno već

zahtjeve pred sobom kojima moraju udovoljiti da bi se osjećali dobro u očinskoj ulozi.

Nekada su to isključivo bile zadaće majki no želja za jednakošću, zapošljavanje i karijere žene učinili su da se uloge redefiniraju u obiteljima. Otac više nije samo zaštitnik, onaj koji zarađuje i brine o obitelji nego je morao preuzeti dio obaveza za koje je bila zadužena majka.

Još jedna bitna dimenzija koju dijete treba od oca u ovom periodu od druge godine nadalje je iskustvo viđenja i priznanja sebe onakvog kako se osjeća u sebi. Preduvjet tome je da se dijete osjeća dovoljno sigurno uz oca da može izraziti pred njim svoju autentičnu ekspresiju. Tek kada otac zrcali djetetu da ga vidi i priznaje, dijete može upotpuniti i izgraditi pozitivnu unutarnju sliku o sebi.

Suvremeni stil života u današnjoj obitelji se uvelike promijenio no još uvijek podliježemo predrasudama o očevima.

Postavlja se pitanje: Kakvo je očinstvo danas?

Možemo reći da su promijene vrlo vidljive. Današnji očevi su u velikoj mjeri uključeni u odgoj svoje djece iako postoje i obitelji s tradicionalnom podijelom uloga unutar obitelji.

Razmišljanja o ulozi oca su ipak još površna te se postavlja pitanje jeli uloga oca danas slabija ili jača nego nekada?

Svjedoci smo da su današnji očevi prisutniji puno više, a tome svjedoče i brojni dokazi:

  • prisutnost u rađaonici,
  • kupanje djeteta, uspavljivanje,
  • čuvanje, rješavanje zadaća, kuhanje,
  • uzimanje porodiljnog dopusta i još brojne druge aktivnosti.

 

Djeci je nužna ravnoteža u odnosu na majčin autoritet tj. na njezin stil odgoja. Psihologinja A. Clark-Stewart je istraživanjem dokazala da su intelektualne vještine veće u djece čiji su očevi bili uključeni u igre s njima od najranijih dana.

Također, psihoanalitičar Lacan smatrao je da uloga oca izuzetno utječe na razvoj govora djeteta. To objašnjava da beba majku doživljava kao dio sebe, dio cjeline kojoj i sama pripada. Ta isprepletenost bebe i majke isključuje govor te komunikacija oba roditelja postaje pokretač postupnog i bržeg usvajanja govora.

Potaknuti ovakvim razmišljanjem često se postavlja pitanje kako biti roditelj kakvog dijete treba čak i kada dajete sve od sebe – ne možete uvijek pravilno postupiti, ali to je u redu. (Ani Šefček)

Autorica ističe da i dalje trebate raditi na sebi i svojim postupcima te ćete s vremenom uočiti razliku koju vaše roditeljstvo čini u djetetovom životu.

Biti roditelj najteži je posao na svijetu. Ne postoje priručnici koji bi roditeljima pomogao u odgovorima na pitanja, kako odgojiti i usmjeriti svoje dijete, kako poboljšati svoje roditeljske kompetencije? No samo preispitivanje znak je da idete u dobrom smjeru.

Stručnjakinja za roditeljstvo Caroline Maguiere savjetima pomaže roditeljima kako da budu uspješniji roditelji:

  1. prihvatite djetetove interese – pokazujete da vam je stalo do onoga što je njima važno
  2. slušajte dijete kada govori i ne sudite onome što vam kaže
  3. gledajte na djetetove probleme iz njegove perspektive
  4. suosjećajte s djetetom (empatija)
  5. važno: vaše dijete nema vašu mudrost, životno iskustvo mu je ograničeno i zato prihvaćanjem djetetovih ograničenja roditelj ste kakav je djetetu potreban. Jer, samo tada možemo pomoći djetetu da uči, raste i razvija se u zdravu i sretnu osobu.

 

Sva istraživanja su pokazala vrijednost i važnost uključivanja oca u odgoj djeteta, ali pojavilo se pitanje uključuju li se očevi u odgoj onda kada im to mame dopuštaju? Jesu li mame „brana” očevima do djeteta? Ponekad da, ponekad ne, kažu istraživanja. Neki očevi se više uključuju u rani odgoj ako mama radi, a neki više ako je mama doma – opet nije pronađen jednoznačan stav. Ono što se pokazalo važnim je da je otac u svoju ulogu ušao dobrovoljno – ne zato što mora, nego zato što želi.

Današnji se očevi uključuju aktivno u brigu i odgoj djece – iako i tu ima razlika.

Ono što se pojavljuje kao pozitivna posljedica ranog uključivanja očeva je veće bračno zadovoljstvo, veće zadovoljstvo majke, i najvažnije kvalitetniji i raznovrsniji razvojni utjecaji na dijete.

 

Poštovani roditelji,

 

Roditelji su odgovorni za odnos koji imaju s djetetom. Biti roditelj nije lako. Zahtjevno je i izazovno. Otvorite prostor da jedno drugom pokažete da vam je teško. Ne osuđujte se. Tolerirajte jedno drugo u podijeli odgovornosti. Unesite svoje specifičnosti ali istovremeno pomognite jedni drugome u povezivanju umjesto optuživanja.

Kada se očevi ostvare u toj ulozi obično svjedoče da su iznenađeni kako se dobro osjećaju tada, što potvrđuje da je to njihova prirodna uloga. Mame i bebe ne moramo ni pitati kako se osjećaju uz takvog tatu.

Paralelno od početka beba i tata razvijaju svoj poseban odnos koji može započeti još dok je beba u mami i biti kod nekih očeva iznimno prisan i blizak.

 

Dragi očevi, iskrojite si i sašijte kostim tate po mjeri i iskoristite priliku. Uživajte u vremenu provedenu s djecom dok vas još uvijek žele u svom društvu, jer to neće trajati zauvijek. Tek dajući sebe svom djetetu postati ćete cijeli. (J. Holcer)

Svim očevima preporučujemo ovu pjesmu:

Dohvati mi tata mjesec

 

Stručna suradnica, pedagoginja: Svjetlana Takač

Skip to content