Vitamini kroz godinu – aktivnosti podcentra Sunčica

Mjesec ožujak  smo obilježili aktivnostima o zdravim prehrambenim navikama. Naše aktivnosti započele su igrokazom prigodnog sadržaja Citrus Lemon  u kojemu nam limun priča o važnostima vitamina za naš rast i razvoj. Razgovarajući s djecom i upoznajući se s agrumima kroz različite aktivnosti shvatili smo koliko su važni za  zdravlje ljudi. Opipavali smo ih, mirisali, opisivali i kušali. Različite vrste agruma ponuđene su djeci –Pomelo, naranča, mandarina, limun i limeta, pribor za rezanje voća ,zdjelice.

U istraživačkom centru djeca su koristila vagu i uspoređivala težinu pojedinog voća te bilježili rezultate na papir. Također su promatrali pomoću mikroskopa i svjetleće ploče transparentnost i građu osušenih i svježih  kriški naranče i limuna.

Sokovi od naranče nastali su u kuhinji Zvjezdica cijeđenjem pomoću sokovnika.

Koru koju su odbacili nakon guljenja iskoristili smo za izradu mirisnih lančića za sobu. Doživjeli smo koru kao reciklirani materijal.

U likovnom centru djeca su promatrala kriške limuna, grejpa i naranče, njihovu strukturu te ih pokušala slikati. Ponuđenim plastelinom izrađivali su svoje agrume.

Veliki interes djeca su pokazala u centru simboličke igre igranjem tržnice ,važući voće, naplaćujući, pakirajući u papirne vrećice i sl. Kroz simboličku igru spoznavali su količine, mjerenja i brojeve. U Igri “MIX AND MATCH“ ponuđen je motiv citrusa  na A4papiru  plastificiran i izrezan na nekoliko dijelova. Uz motiv je napisan i njegov naziv. Djeca su mogla složiti sliku s nazivom. Na zahtjev djece odigrali smo igru “TKO ĆE PRIJE” u kojoj djeca u dvorištu  prenose limun u žlici krećući se uz  glazbu, kad glazba stane zalede se. Kad se  glazba opet začuje  ponovno se kreću.

Kako bi  agrume mogli i sami uzgojiti provjerili smo u botaničkoj enciklopediji postupak uzgoja. Sjemenke smo namočili, utoplili i zatvorili u vrećicu. Preostaje nam pričekati i vidjeti hoće li se nešto dogoditi?

Skip to content