Vrijeme za obitelj

U današnjem užurbanom vremenu postalo je uobičajeno da roditelji nerijetko ne pronalaze trenutak u danu biti jedni s drugima i sa svojom djecom, izuzev kratke razmjene informacija, odvoženja djeteta iz vrtića, na trening, na engleski, na Zumbiće, odlazaka na rođendane u igraonicu i sl. Dijete ima jako puno aktivnosti, dan mu je ispunjen, a roditelja pritišću obveze na poslu, vođenje kućanstva, te briga oko prijevoza djeteta gdje je već potrebno. U svemu tome gdje je vrijeme za obitelj?

Vrijeme za obitelj važno je za razvijanje kvalitetnih odnosa između članova obitelji, radi izgradnje zajedništva, bliskosti i povezanosti što sve doprinosi zdravom razvoju djeteta. Poznati obiteljski savjetnik Jesper Juul naglašava kako su međusobni odnosi u obitelji odlučujući za zdravlje i razvoj pojedinca. Konvencija o pravima djeteta ističe kako dijete ima pravo na odmor i slobodno vrijeme, na igru i razonodu primjerenu njegovoj dobi. Upravo su roditelji su važni sukreatori dječjeg slobodnog vremena. Pod time se ne misli da roditelj treba biti ‘zabavljač’ djetetu, jer dijete je itekako sposobno samostalno se zabaviti, osmisliti igru, upustiti se u svijet svoje mašte. Djetetu je važno da je roditelj prisutan, da provodi vrijeme s njime, uključivanjem u igru, zajedničkim čitanjem, razgovorom…svakim ovim činom roditelj pokazuje djetetu kako mu je ono važno, zanima ga kako provodi svoje vrijeme kada nisu zajedno, koji su njegovi interesi. Vrijeme za obitelj može biti i ono vrijeme kada roditelj ispunjava svoje kućanske obaveze. Primjerice po povratku iz vrtića, jedna od obveza roditelja je i pripremiti objed, za to vrijeme dijete često odlazi gledati televiziju ili se zaokupi nekom drugom aktivnošću. No i to vrijeme može biti za obitelj, zašto ne uključiti dijete kao pomagača u kuhinji? Vrijeme koje provodimo u prometu s djecom također možemo iskoristiti za razgovor s njima, igre riječima, određene rituale kojima ćete se veseliti. Juul nam također govori kako nije važno koliko sati mjesečno provedemo zajedno, nego koliko smo doista prisutni u vremenu koje dijelimo s drugima. Planirajući vrijeme s djecom oni spontano počinju govoriti o nekim stvarima, tada možemo čuti i ono što dijete nije znalo da je spremno izgovoriti. I tako se upoznajemo.

Moderni ritam života je uvelike uvjetovao i drugačiji stil života obitelji, u kojem i roditelji sami imaju vrlo malo slobodnog vremena te postoje već unaprijed osmišljeni modeli koji nude djetetu zabavno provođenje slobodnog vremena. Razne sportske udruge koje nude gimnastiku već za bebe, engleski za djecu mlađu od tri godine, educirani animatori za proslave dječjih rođendana, igraonice u trgovačkim centrima gdje je stručno osoblje s vašom djecom dok vi nesmetano obavljate kupovinu…sve se nudi i djeci i roditeljima na gotovo i već unaprijed osmišljeno. Djeca na moraju imati unaprijed osmišljene aktivnosti za provođenje slobodnog vremena jer tada to zapravo i nije slobodno vrijeme, ukoliko imaju raspored kada dva dana u tjednu imaju primjerice gimnastiku, a treći dan u tjednu rano učenje engleskoga, vikendom su organizirani rođendani u igraonicama…Postavlja se pitanja kada dijete ima priliku biti dijete i kako stoji u gore spomenutoj Konvenciji gdje je njegovo pravo na igru i razonodu? Za djecu predškolske dobi nije važno strukturirano provođenje slobodnog vremena. U tim ranim godinama mnogo je važnije da ono osjeti pažnju, toplinu i brižnost svojih roditelja jer to je ujedno i razdoblje u kojem stvaramo trajnu povezanost s djetetom, privrženosti i povjerenje koje će u godinama odrastanja biti od neprocjenjive važnosti.

Poželjno je da obitelj ima svaki dan određeno vrijeme samo za sebe, određene navike i rituale koji su dragocjeni i pridonose stvaranju bliskosti. To može biti nešto vrlo jednostavno kao čitanje priče prije spavanja, svakodnevna šetnja na putu od vrtića do škole, zajednička priprema večere, ili društvena igra poslije ručka… Također dijete može imati rituale samo s jednim od roditelja, primjerice subotnji odlazak na tržnicu s majkom, a nedjeljni odlasci na utakmicu s ocem, dok su neke aktivnosti zajedničke. U ovom nadolazećem razdoblju blagdana imati ćemo više slobodnog vremena koje zaista treba biti vrijeme za obitelj kada ćemo jedni drugima posvetiti svoju pažnju i na taj način nastaviti i tijekom cijele godine.

Preporučena literatura:

Jesper Juul: Prostor za obitelj

Jesper Juul: Kako biti vođa vučjeg čopora?

 

 

Ana Mihaljević, stručni suradnik pedagog

Skip to content