Zakoračimo u svijet prirode od najranije dobi

U starijoj jasličkoj skupini Šapice podcentra Josipovac započeli smo s projektom Zakoračimo u svijet prirode od najranije dobi. Navedeni projekt dio je projektnih aktivnosti u sklopu Erasmus + projekta Dječjeg vrtića Osijek čiji je jedan od ciljeva podizanje kvalitete rada u jasličkim skupinama.

Podcentar Josipovac smješten u području velike biološke raznolikosti koja omogućuje stanovnicima svakodnevni doticaj i iskustvo kvalitetnog življenja u suglasju s prirodom. Kako bismo takav okoliš sačuvali i za buduće naraštaje, cilj nam je kroz igru i istraživanje osvijestiti djecu od najranije dobi o važnosti i očuvanju prirode. Ove pedagoške godine naglasak ćemo staviti na istraživanje prirodnina u neposrednom okruženju djece kako u obiteljskom kontekstu tako i u vrtiću. Nadalje, u planu je i osnaživanje roditeljskih kompetencija u ovom području.

Promišljajući o poticajnom prostorno-materijalnom okruženju sobe dnevnog boravka, osobito u periodu prilagodbe, formirali smo centar prirode koji djecu poziva na aktivno istraživanje. Djeca materijalima samostalno, ali i uz primjerenu podršku odgojitelja upoznaju prirodnine. Centar prirode pruža mogućnost različitim aktivnostima, a koje su usmjerene na ostvarivanje razvojnih zadaća.

Skip to content