Zimske aktivnosti u podcentru Latica

Potaknuti dolaskom hladnog vremena odlučili smo stvoriti pravi zimski ugođaj u našoj skupini. Razgovarali smo o zimskoj odjeći, hladnoći, ledu i snijegu. Razgovarali smo o pahuljama, kako nastaju, njihovom izgledu, boji…

Proučavajući enciklopedije i fotografije zaključili smo kako snijega najviše ima na polovima ( Sjeverni i Južni ). Saznali smo koje životinje tamo obitavaju, ima li tamo ljudi, kako se zovu, kako se odijevaju i čime se bave.

Djeci su jako zanimljive bile aktivnosti vezane uz snijeg jer ga do sada uopće nije bilo. Kroz razne likovne, glazbene, dramske i radno praktične aktivnosti djeca su uživala u pravoj „zimskoj idili“ koju smo prenijeli u našu sobu. Izrađivali smo snjegoviće, zimske pahulje, „štrikali“ smo zimske kape, pričali smo priče, postali smo eskimi, „gradili“ smo igloo, pjevali smo i plesali kao pahulje na vjetru.

Svoje oduševljenje snijegom, pahuljicama i zimskim aktivnostima pokazali su boravkom na otvorenome u šetnji i na dvorištu vrtića. Vidjeli smo zaleđene barice. Razgovarali smo o tome što bi se dogodilo da stanemo na taj led i zašto se voda smrzava? Što bi se dogodilo da komad leda ili kanticu snijega odnesemo u svoju sobu?…Na dvorištu djeca su se grudala, pravila snježne anđele, snjegovića, lovili pahuljice snijega koji pada. Svi su s veseljem gledali na svaku novu pahulju i na magični snježni pokrivač.

Dok čekamo dolazak proljeća, poigrajte se s djecom i ponudite im zimsku čaroliju u Vašem domu: umjetni snijeg. Mogućnosti za igru su mnogobrojne, a djeca će uživati već u samoj izradi snijega i pritom vježbati svoje motoričke vještine te će tako razvijati svoju kreativnost.

Za izradu umjetnog snijega:

3 šalice sode bikarbone ili škrobnog brašna

1 šalica pjene za brijanje ili regeneratora

[foogallery id=”41571″]

 

 

 

Skip to content